Hoe het werkt

Iedere inwoner van de gemeente Bedum kan lid worden van Energiecoöperatie Duurzaam Bedum. Ook wanneer je in een huurhuis of flat woont en dus geen zonnepanelen op je dak kunt plaatsen is het vanaf nu mogelijk om duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Als leden van Duurzaam Bedum wekken we gezamenlijk duurzame energie op, in eerste instantie met zonnepanelen. Die energie verkopen we aan een energiemaatschappij, waarvan de leden van Duurzaam Bedum de energie weer afnemen. Omdat het om duurzame en lokaal opgewekte energie gaat mag je als lid de belasting voor de elektrische energie aftrekken van je energierekening. Dat scheelt je twaalf cent per kWh tot een maximum van 10.000 kWh per jaar, en kan oplopen tot een besparing van een paar honderd euro per jaar.

Waarom lid worden?

Als lid van Duurzaam Bedum heb je direct privévoordeel: je bespaart zonder dat je iets hoeft te doen een paar honderd euro per jaar op je elektriciteitsrekening. Maar er is meer. Bij gewone energiemaatschappijen gaat de winst die gemaakt wordt naar een aandeelhouder ergens op de wereld. Als Duurzaam Bedum winst maakt, komt die winst volledig ten goede aan de dorpen in de gemeente Bedum. De leden van Duurzaam Bedum bepalen samen waar de winst precies aan wordt besteed. Als lid investeer je dus in je eigen omgeving. Bovendien gebruik je duurzame energie, dus je helpt het milieu door de CO2-uitstoot te reduceren.

Geen omkijken naar

Leden van Duurzaam Bedum worden klant van Energie Van Ons. Energie Van Ons is een ‘gewone’ energiemaatschappij, met als verschil met andere maatschappijen dat alle aandelen in handen zijn van de noordelijke provincies. Heel fijn is dat Energie Van Ons direct je fiscale voordeel doorrekent: daar heb je zelf geen omkijken naar. Dat geldt trouwens ook voor de zonnepanelen. Je hoeft ze niet op je eigen dak te plaatsen, niet te onderhouden en je hoeft er geen verzekering op af te sluiten. Als je verhuist hoef je geen zonnepanelen van je dak te verwijderen en opnieuw te installeren. En zolang je in ons postcodegebied blijft wonen blijf je genieten van onze eigen Bedumer energie en de fiscale voordelen daarvan.

Ons team

Het bestuur van Duurzaam Bedum bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. De Bedumers Douwe Feddema, Egbert Ludwig en Gert-Jan Hageman zijn de bestuursleden.

Documenten