Over Duurzaam Bedum

Onze groene energie komt van daken in en om het dorp Bedum. De winst die we als coöperatie maken gaat terug naar het dorp. We willen graag zo groot mogelijk worden om zo veel mogelijk impact te hebben. Voor de daadwerkelijke levering van de energie werken we samen met Energie VanOns. We dromen al een beetje over de toekomst: alternatieve manieren van energie opwekken, iets doen met duurzame warmte.

Daken

Als leden van Energiecoöperatie Duurzaam Bedum wekken we onze eigen zonne- (en later mogelijk ook wind-) energie op. Dit doen we met behulp van zeer betrokken ondernemers die belangeloos hun daken ter beschikking stellen. Onze eerste projecten zijn grote zonnedaken bij Knol dakbedekking en renovatie, loon- en grondverzetbedrijf Wieringa en firma Vaatstra B.V. Onze duurzame energie wordt dus opgewekt met behulp van betrokken Bedumer ondernemers en is bedoeld voor burgers en ondernemers in Bedum en omstreken.

Serieus groot worden

Ons doel is de coöperatie echt groot te laten worden. Dat betekent dat we minstens 10% van de Bedumer huishoudens willen voorzien van duurzame energie. Dan maken we namelijk echt een verschil . Enerzijds voor het klimaat, anderzijds met nieuwe projecten. Als wij laten zien dat we een nieuwe manier van omgaan met energie belangrijk vinden en we zijn met veel leden, dan zullen deuren opengaan. Samen staan we sterk.

Energie VanOns

Leden van Duurzaam Bedum worden klant van Energie VanOns. Energie VanOns is een ‘gewone’ energiemaatschappij, met als verschil met andere maatschappijen dat alle aandelen in handen zijn van de noordelijke coöperaties. Heel fijn is dat Energie VanOns direct je fiscale voordeel doorrekent. Dat geldt trouwens ook voor de zonnepanelen. Je hoeft ze niet op je eigen dak te plaatsen, niet te onderhouden en je hoeft er geen verzekering op af te sluiten. Als je verhuist hoef je geen zonnepanelen van je dak te verwijderen en opnieuw te installeren. En zolang je in ons postcodegebied blijft wonen, blijf je genieten van onze eigen Bedumer energie en de fiscale voordelen daarvan.
De relatie met Energie VanOns wordt uitgebreid beschreven in het stroomschema.

Toekomstplannen

Op dit moment ligt onze focus op zonne-energie. Dit is vrij eenvoudig te realiseren en is financieel interessant. Als alle processen draaien en we de meeste daken hebben belegd met panelen, gaan we kijken naar andere projecten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld windenergie, maar ook projecten met waterstof en duurzame warmte of isolatie.

Documenten